Lopper og loppemidler

Hvad er en loppe?

Lopper er små parasitter, som rigtig mange hunde, katte og andre husdyr bliver angrebet af. Loppen lever i pelsen på dit kæledyr, og angrebet foregår ved at loppen har en lille snabel, som prikkes igennem huden, og derefter begynder loppen at suge blod til sig.

Loppen lægger ca 50 æg om dagen, og disse æg falder fra pelsen ned på gulvet, og der kan de så ligge og gøre sig klar til at springe på dit kæledyr, selv efter en loppekur. Det gælder derfor om at reagere hurtigt med en loppebekæmpelse, så lopperne ikke når at sprede sig mere end højst nødvendigt.

Har min hund eller kat lopper?

Du kan se om din hund eller kat har lopper, ved at se efter om der er små sorte klumper i pelsen inde ved huden. Disse små sorte klumper er loppernes ekskrementer.

Hvis du finder de små sorte klumper, og gerne vil være helt sikker på om det nu også er ekskrementer fra lopper, så kan du lave en lille test:Lopper kat

  • Saml en lille bunke af klumperne
  • Fugt noget vat el.lign, og læg klumperne derpå

Hvis vattotten bliver rødlig, så er det ekskrementer fra lopper du har fundet på din hund eller kat.

Den rødlige nuance er nemlig dit kæledyrs størknede blod, som er blevet opløst.

Hvordan spreder lopperne sig?

Lopperne formerer sig i pelsen på din hund eller kat, og æggene spredes rundt hvor dit kæledyr befinder sig til daglig.

Fra æggestadiet  bliver en loppe til en lille larve, som vokser sig større ved at spise bl.a. skæl og ekskrementer fra andre lopper.
En voksen larve spinder en kokon, som fører videre til næste stadie: puppen.
Ud af puppen kommer den egentlige loppe, som starter sit live inde i kokonen.  Hvor hurtigt de udvikler sig inde i kokonen afhænger af flere faktorer, feks temperaturen i omgivelserne.

I dit hjem (og ikke mindst i sengen) kan der ligge mange mange hundrede kokoner, som blot venter på det rette tidspunkt til at udklække sig og springe på dit kæledyr.
Lopperne, som ligger i kokonen, vil færdigudvikle sig når det rette øjeblik kommer. Det rette øjeblik for loppen er når den fornemmer dit kæledyrs tilstedeværelse. Ofte vil en hel hær af lopper udklække sig på en gang.

Er lopperne farlige?

Der er sjældent en overhængende livsfare fare ved at din hund eller kat får lopper. Dog vil det absolut være til gene for dit kæledyr, som vil klø sig usædvanligt meget, og du bør altid gøre noget ved det. Gerne ved at opsøge en dyrlæge, som kan give dig gode råd om loppebehandlinger.
Kattekillinger og små hundehvalpe kan i nogle tilfælde være udsat for så meget blodtab, at det kan være direkte livstruende, grundet stort blodmangel.

Loppekur, ormekur og loppemidler

For at slippe af med lopperne er der flere ting at gøre.
Dog er det som i mange andre tilfælde altid en god idé med forebyggende behandlinger, så dit kæledyr helt undgår loppeangreb.
Som før nævnt, så ligger lopperne ‘klar til angreb’ i deres kokoner, og ved hyppigt at støvsuge og gøre rent i alle hjørner og kanter i hjemmet, så kan du formindske risikoen for at lopperne går til angreb på dit kæledyr eller din krop for den sags skyld.

Husk at lopperne opsamles i støvsugeposen, så denne bør skiftes efter brug, hvis du har mistanke om at der er suget loppe-kokoner med op i posen.
Tæpper, puder, betræk osv skal også vaskes hyppigt, så lopperne ikke kan ligge og hygge sig der.
Er skaden sket, og har din hund eller kat fået lopper, så er der forskellige loppemidler, som kan kurere det: